2020. február 13., csütörtök

Élősködők





  Van olyan étel, amit maradékból készítesz el, majd lehet olyan frusztrált napod, ami után éhesen hazaérsz, és nagyon jól esik, hogy megeheted. Az Akadémia a filmgyártás egy válságos időszakában emelte ezt a filmet a többi fölé, bőven lehet bennünk hiányérzet, annak ellenére, hogy sok előnye van, ennek a Távol-keleti alkotásnak.
Érdekes történetet kapunk, ahol a Kim család van a központban. Mindig a könnyebb utat választják. Ha kell, csalás árán. Így kapnak munkát egy jómódú családnál. Az anya, a háztartásért felel, az apa, a sofőr, a lány, a gazdag csemete egyikét neveli, míg a fiú, a másik gyereket tanítja angolra. Itt már akad egy ellentmondás. A film címe Parazita, vagy magyar fordításban, Élősködők. Ezek az emberek dolgoznak, ugyanúgy, mint te, vagy én. A címet túlzásnak érzem. A legnagyobb butaságot a film végén kapjuk meg. Dolgozni kell és már meg is veheted álmaid házát.
 A rendező folyamatosan szembeállítja a két társadalmi réteget. Nagyon szimpatikusan, nem foglal állást. Nincs jó és rossz. Normál forgatókönyv esetében, csak a szegényeknek lehetnek igaz érzelmeik. Magyar kiadásban cigány, amerikai megfilmesítés esetében, fekete család állna a központban. A gazdagok csalnának és hazudnának. Sajnos a probléma, hogy itt senki nem képvisel olyan értékrendet, ami elfogatható. Ezért is beszélhetünk drámáról. Azonban ebből kizökkenti a nézőt, a humoros jelenetek, amiből meg nincs annyi, hogy egy jó kis fekete komédiáról beszéljünk. Elnevetünk még azon, hogy az apuka büdös, de amikor ez többször előkerül, unalmassá válik.
A kettős érzés, ami bennem van, talán a jelenetek közti hatalmas különbségekből is adódik. Sok jelentéktelen esemény, amire a film megnézése után öt perccel már nem emlékszel. Addig mély nyomott hagyott bennem az esős jelenet, és az utána bekövetkezett események. Emlékezetes maga a lakás, az a nyomor, ahol főhőseink élnek. Mégis a hiányérzet végig kísért a 132 perc alatt.
A film előnye, hogy több dolgot is bele lehet látni a sorsokba. Talán az egyik ilyen szál a pincében lakó férfi, majd kapunk erre is megoldókulcsot, hogy nem kell beletörődni a szürke hétköznapokba és ki lehet törni, de ehhez már egy, másik embernek kell lennünk.
Lehet túl sok popcorn mozit néztem az életem során, velem van a baj, és amit Bong Joon-ho rendező elkészített, egy mestermű. Szégyellem magam, de ha egy jó társadalomkritikáról szóló filmet szeretnék, megnézem a Harcosok klubját. Ha egyetlen alkotást láthatok a szegénységről, az Éjféli cowboy lenne. Családi dráma, véres befejezéssel, Amerikai szépség. A sort folytathatnám, mind más korból, de mind jobb, mint az Élősködők. Más ligában indulnak, nincs is ezzel baj, mert ha a helyén kezeljük, egy egész szórakoztató mozira ülhetünk be, ha ezt a filmet választjuk. 10/6

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése