2020. február 26., szerda



Fertőzés (Contagion)

Vs 

Vírus (Outbreak)









   Egy egészséges ember bármennyire is empatikus, nem tudja átérezni a komoly betegségben szenvedő társának lelkivilágát. Ha haldokló kínairól olvasol az interneten, a másfél szobás, központi fűtéses budapesti lakásodban, egy percig elgondolkozol, de rossz neki. Aztán ugyanúgy elmész az esti koncertre, ahol már jól érzed magad és szarsz a világra. Az ösztöneiknek köszönhetően tudjuk úgy élni saját életünket, hogy nem foglalkozunk az ilyen borzalmas dolgokkal. Naív emberek esetében, még a gondolat is felmerül, velem nem történhet semmi. Ha felbukkan egy világméretű járvány, pánik tör ki és nem tudjuk kezelni. Hirtelen szemben állunk a legnagyobb félelmünkkel, a halállal. 
Két nagyszerű film is foglalkozott az elmúlt 25 évben azzal, mi történik, ha hirtelen elszabadul a halálos vírus. Érdemes összehasonlítani, mi az, amiben hasonlítanak és mi az, ami egyedivé teszi az alkotásokat.


Se Wolfgang Petersennek (Vírus), se Steven Soderbergh (Fertőzés) rendezőnek nem kellett látnoknak lennie, mikor elkezdték készíteni a filmet. Volt régen is pestis, vagy spanyolnátha. Meghaltak Ebolában, vagy madárinfluenzában. A jövőben is lesznek, még ismeretlen betegségek. Nem ezért jók az ilyen katasztrófafilmek. Nagyon élvezetes viszont, rengeteg sztár játékát követni. Az 1995-ben készült Vírusban, a legnagyobb színészek játszanak. Dustin Hoffman, Morgan Freeman, Kevin Spacey, Rene Russo, Donald Shutherland, a fiatal Cuba Gooding Jr és kedvenc Shepard dokink A Grace kliníkából, Patrick Dempsey. A Fertőzés című film ebben is megpróbálja felvenni a versenyt. Matt Damon, Kate Winslet, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Marion Cottilard, vagy épp Laurence Fishburne. Nemzetközi csapat, több ország is képviseli magát. Imádjuk az olyan filmet, ahol bármelyik szupersztár feldobhatja a talpát, akár a film elején. 
Míg az egyik lokálisan közelíti meg a dolgokat (Vírus), addig a másik globális (Fertőzés). Előbbi előtérbe helyezi a karanténba zárt emberek viselkedését. Felteszi azt a morális kérdést, kiírthatunk egy falut, az ország érdekében, ha azok az emberek veszélyt jelentenek az egészséges emberekre? Mindenáron meg kell állítani a további fertőzést, vagy az emberi jogokat nem szabad elfelejteni? A Fertőzés című film, ennél sötétebb képet fest le. Arról mesél, hogy egy pontból kiinduló vírus, milyen gyorsan terjed el a világban. A dráma keltés érdekében, mindig kiírják nekünk, az adott városban hány ember él.


A legfontosabb és mindkét filmben központi szerepet játszik az idő. Meg kell találni a vírusgazdát! Ki kell nyomozni mi történt! Megismerhetjük, milyen nagy szerepe van a WHO-nak (Egészségügyi Világszervezet) egy ilyen katasztrófa helyzetben. Mindig megnyugtató, hogy vannak olyan orvosok, ápolók, beteggondozók, akik ilyen szituációban is, akár az életüket veszélyeztetve, megtesznek mindent. 
Adolf Hitler egyszer azt mondta: „Minden nemzedéknek kijár egy háború”. Nem kell egymást gyilkolni. Dustin Hoffman a filmben elsüti a nagy bölcsességet. Szeretnünk kell a vírust az egyszerűsége miatt. Egymilliárdszor kisebb nálunk, mégis kiírt minket. 
Vírus 10/6 és Fertőzés 10/6. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése