2020. február 19., szerda


Top 10

Joaquin Phoenix



   Egy dolog volt biztos az idei Oscar gálán, hogy Joaquin Phoneix hazaviszi díját. Így is lett. Nem érdemtelenül.  Eddig háromszor jelölték, negyedikre meglett. Érdemes végig nézni a pályafutását, és feltenni a kérdést: ha nem hal meg tehetséges öccse a szeme láttára, másképp alakult volna-e a karrierje és a sorsa? Talán a furcsa kattanása is kellett a sikerhez, minden estre az egyik legnagyobb színésszé nőtte ki magát. Vegyük végig a tíz legjobb filmjét és alakítását. Előtte említsük meg a listáról épp, hogy lemaradt alkotásokat. Kiváló film, az afrikai mészárlásról szóló Hotel Ruanda, de itt jelentéktelen mellékszereplő. Nem a legjobb rendezése volt Woody Allennek az Abszurd alak című vígjátéka. Nem láttam sajnos, de meg fogom nézni a Don't Worry, He Won't Get Far on Foot, Gus Van Sant új filmjét, ahol egy lebénult alkoholistát játszik, a kritikusok szerint kiválóan. De Joaquin Phoenix és egy neves rendező, nem mindig garancia a jó szórakozásra. Joel Schumacher 8 miiliméter filmjét ne nézzétek meg! Oliver Stone, Halálkanyar, az egyik legrosszabb műve. A Jelekben meg Mel Gibsonnal szenvednek, de talán nem annyira, mint a nézők. 




   M. Night Shyamalan rendezőnek, ami nem jött össze a Jelekkel, az sikerült A faluval. Érdekes film, csattanóval a végén. Jó a zene. Joaquin Phoenix mellett elismert színészeket és színésznőket látatunk. Sigourney Weaver, Bryce Dallas Howard, William Hurt, Adrien Brody, Brendan Gleeson felnőnek hősünk mellé.


    Egy lassú dráma, ahol három szemszögből nézhetjük végig az eseményeket. A házaspár, Grace (Jennifer Connelly) és Ethan (Joaquin Phoenix), akik elveszítik egy balesetben gyermeküket. Valamint Dwight (Mark Ruffalo), aki miatt a tragédia történik. Hármójukról szól a történet. Azt látjuk, hogy kell egy tragédiát feldolgozni. Joaquin személyes érintettsége végig érezhető.


   A tűzoltó, az a furcsa ember, aki odarohan, ahonnan mások elmenekülnek. Nem normálisak, ezért jó választás erre a szerepre is Joaquin Phoenix. A Lánglovagok óta a legjobb film, ami a tűzzel foglakozik, és az egyik utolsó, ahol John Travolta emlékezetes alakítást nyújt. Nyálas zene, sírás a végén. Mi kell még?








      Mikor láttam ezt a filmet, nekem csak Nicole Kidman combja maradt meg. Pedig azért ennél többről van szó. A karrierista nő, akinek a médiában betöltött szerepe, a hírnév sokkal fontosabb mindennél, és ha a férje ezt akadályozza, meg kell ölni.  Joaquin első fontosabb szerepe, bár még csak mellékszereplő, mégis emlékezetes. Egy film, ami helyre rakja a nagyképű nőket.




   A piás Freddie szerepében,  Joaquin Phoenix ismét Oscar jelölésig jutott. A különleges hangulatú filmben szerepel még Philip Seymour Hoffman és Amy Adams. Aki szereti Paul Thomas Anderson kicsit lassúbb és elvont filmjeit, annak kötelező darab. Jó értelemben vett művészfilm, ami a Velencei Filmfesztiválon megnyerte a legjobb rendezést, és Philip Seymour Hoffman személyében a legjobb férfi alakítást. Joaquin méltó társat kapott maga mellé.



   A francia forradalom idején is volt már pornó. Sade márki (Geoffrey Rush)  ezekről írt. Gyorsan be is zárták az elmegyógyintézetbe.  Ott ismerkedik meg Madeleinenel (Kate Winslet), aki kicsempészve műveit, eljuttatja az emberkehez gondolatait.  A főszereplők között még Coulmier abbé (Joaquin Phoenix) hősünket támogatja, valamint az intrikus Royer-Collard doktor (Michael Caine). Kiváló kosztümös film 2000-ből.



   2013-ban készült film még ma is nagyon aktuális. A közeli jövőben járunk, ahol főhősünk beleszeret egy operációs programban hallható nőbe (Scarlett Johansson kölcsönzi a hangját). Abban a világban, ahol mindenki a saját telefonja mögé bújik el a társadalom elől, ahol a virtuális beszélgetés felváltja a személyes kommunikációt. Örömteli, hogy Spike Jonze, aki már A John Malkovich menet című filmjével, egy egészen egyedi dolgot tárt elénk, megpróbál jelezni ezzel az alkotásával, hogy nincs minden rendben. Ha szereted a különleges romantikus filmeket, mindenképpen ajánlott.


    Médiakritika, társadalomkritika, a gazdag-szegény ellentéte, a magányosság és az ebből adódó párkapcsolati gondok, eltávolodás a szeretteinktől, olyan hétköznapi problémákra világít rá ez a film, hogy talán azt egyből fel se fogjuk. A nyomasztó képek, a kevés fény és Joaquin Phoenix alakítása kellett ahhoz, hogy elkészüljön a tavalyi év egyik legjobb drámája. Ami még ennél is fontosabb, egy új műfajt teremtett a képregények világában, és visszatért a Hollywoodi gyökerekhez, amit a 2000-es évek után készült filmek kezdtek elveszíteni.   


                                      
    Johnny Cash életét mutatja be a film. Észre se vesszük a 136 percet, mert végig leköti az embert ez az önéletrajzi alkotás. Remek zenével, valamint egy nagyon jó párossal Reese Witherspoon és Joaquin Phoenix kettőse jól működik. Divatba jött mostanság a hasonló önéletrajzi filmek. Freddie Mercury vagy épp Elton John életét is feldolgozták, mégis talán a hitelesség miatt, számomra ez az első számú film ezek közül.



   „Maximus Decimus Meridius vagyok! Az északi seregek parancsnoka, a Félix légiók hadvezére, Marcus Aurelius hű szolgája mindhalálig. Egy meggyilkolt fiú apja, egy meggyilkolt asszony férje, és bosszút állok értük. Míg élek, vagy azután!
Ki ne emlékezne ezekre a szavakra? És ki ne akarta volna, a tenyérbemászó Commodus császárt (Joaquin Phoenix) egy nagy péklapáttal pofán vágni. Az igazán jó történelmi klasszikusok egyik utolsó mohikánja. Hans Zimmer remek zenéje, Russel Crowe tökös gladiátorként. Megismertük Joaquin Phoenixet, ezt a remek színészt, aki felkerült Hollywood térképére. Köszönjük.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése