2020. március 26., csütörtök



Idétlen időkig

(Groundhog day)





   Jelen helyzetben úgy gondolom, aktuális ez a film. Sokan most úgy vannak vele, hogy egy végtelen spirálba helyezett minket ez a járvány, amiből sose kerülünk ki. Ahogy hősünk minden reggel 6-kor ugyanarra a zenére és beköszönő szövegre ébred, úgy érezzük azt, hogy napok telnek el ugyanúgy, nem ér minket inger, nem tudunk változtatni a dolgokon, képtelenek vagyunk kilépni belőle. Erre kapunk egy fantasztikusan jó választ ebben a buddhista tanmesében, ami szerelmi komédiának van álcázva. Emiatt még nevetünk is az egészen.
Phil Connors (Bill Murray) egy önző és igazán kellemetlen személyiség, aki egy jelentéktelen huszad- rangú televíziónak az időjósa. Ő teljesen meg van magával elégedve, kollégáit lenézi, a nőket kihasználja, és mivel senki nem viseli el, egyedül él. Nagy problémája, hogy minden év február 2.-án, el kell utaznia Punxsutawney-ba, ahol tudósit a helyi mormotáról. A kis állat hívei ugyanis meteorológiai előrejelzésnek tekintik viselkedését és következtetni tudnak, hogy milyen hosszú lesz a tél. A film eredeti címe, a mormota nap. Ez egy valódi esemény, amit 1887 óta ünnepelnek az ott lakók.
Ide érkezik meg unottan főhősünk. Azonban pechére, nem a Virgin-szigeteki nyaralásának napja ismétlődik meg, amikor koktélt iszogatva, egy ottani nővel kefélték végig a 24 órát, hanem ez a szürke, télies február 2.-a. Minden nap ugyan azt a napot éli át, mindenki, ugyanazt a kérdést teszi fel neki, minden percben ugyanazzal a valakivel találkozik. Legyen az egy haldokló kéregető, a panziót irányító hölgy, vagy épp egy régi ismerős, aki nem mellesleg biztosítási ügynök.




Egyetlen dolog, van, ami erőt ad neki; az új kolléganője, aki a stábot elkíséri. Rita (Andie MacDowell) a mosolygós, életvidám asszisztens, akit a film elején észre se vesz Phil, de rádöbben, hogy ő a nagy szerelme. Mindent megtesz, hogy elnyerje a szívét, azonban sose sikerül neki. 
Igazából sosem tudjuk meg, hányszor ismétlődik meg ugyanaz a nap. Viszont végig követhetjük főhősünk jellemfejlődését. Az első napok, a meglepettség és hitetlenkedés időszaka. Aztán jön az elfogadása ennek az egésznek és előkerül Phil igazi énje, kihasznál mindent és mindenkit. Az összes nő nyitott könyv lesz előtte, mindegyikkel lefekszik, minden pénzét elkölti, nem foglalkozik semmivel. A következő periódus, amikor rádöbben, csak egy igazi ember van az életében, Rita, de őt nem kaphatja meg, akármit is csinál. Utolsó előtti fázis, a megistenülés. Nem tud öngyilkos lenni, mert újra indul a nap. Mindenkiről, mindent tud, jön a beletörődés, majd a riportja, ahol elmondja milyen lesz a tél: „Hideg lesz, kurva nagy, baromi szürke, soha nem múló, életfogytig tartó”. Végül az utolsó szakaszban jön a megfejtés. Amikor megváltozik a hozzáállása, mindenkinek segít, mindenhez pozitívan áll hozzá, ez hozza el neki a megváltást.
Teljesen párhuzamba állítható, hogy mi emberek, hogy viszonyulunk az élethez, a Földhöz, egymáshoz. Talán ez a film,-ha hollywoodi módon is-de kezünkbe ad egy kis útmutatót, ami segíthet, ebben a nem könnyű helyzetben. 10/8


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése