2020. március 17., kedd


  Don Juan DeMarco Vs Casanova






    Sokszor szoktatok megkérni, hogy ajánljak egy filmet. Ilyenkor gyorsan végig pörgetem fejemben az adatbázist, majd mondok egy izgalmas akciófilmet, érdekes sci-fit, megható drámát. Ekkor szóltok közbe, nem lehetne valami könnyedebbet, egy kedves délutáni filmet, amitől az embernek jobb kedve lesz? Úgy gondolom, ebben a nem könnyű időszakban érdemes leülni és megnézni ezt a két filmet és egy pillanatra elfelejteni a problémákat. 
A férfiakról szól. Két archetípusról, ami teljesen különbözik egymástól. Az egyik, a mai fiatal úriember, aki hajszolja a nőket. Kapcsolatról, kapcsolatra vándorol és keresi a szerelmet, amit vagy belát, hogy nem találja és megállapodik, vagy élete végéig keresi. Azonban rá kell döbbennie, hogy igazából feleslegesen kutatta, mert önmagába volt szerelmes. Ő Don Juan. 
A másik típus, aki már kezd kihalni a mai világból és olyan ritka, mint a fehér holló. Ő az, aki a női nembe szerelmes. Minden hölgynek meg szeretné adni a boldogságot, és önzetlenül arra törekszik, hogy jó legyen a másiknak. Igazából mindenkibe szerelmes. Ő Casanova. 
A nők nagy bánatára, vagy épp örömükre, utóbbi valós személy volt, míg Don Juan egy fiktív karakter. 
Nagyon könnyen párhuzamba állítható a két film. Az 1994-ben készült Don Juan DeMarco és a 11 évvel később forgatott Casanova. Az adott kor két szépfiúja, Johnny Depp és Health Ledger. Rájuk építettek két, egész estés filmet. A nők bugyija már a kezdő kép sorok után nedves lehet (bár Casanova gyerekkorával kezdődik a film, ott még talán nem). Melléjük kell rakni egy tapasztalt világsztárt Marlon Brandot, Dr Jack Mickler szerepében, és Jeremy Ironst, aki Pucciként, Casanova ellen küzd. Alapvetően két vígjátékról beszélünk, mégis a szerelem romantizálása, ami miatt szívünknek oly kedves filmjei ezek. 
Don Juan DeMarco, a film első jelenetében, tisztázza a dolgokat. Elmeséli magáról, hogy ő a világ legjobb szeretője és több mint ezer nővel volt. Majd kielégít egy vadidegen nőt, aki a pasiját várja. Elmondja a nézőnek, hogy mindenkit sikerült elcsábítania és eljuttatott a csúcsra, kivéve egyetlen nőt, akibe szerelmes volt. Pont ezért szeretne öngyilkos lenni. Ekkor jön Dr Jack Mickler pszichológus és elkezdődik a terápia. A magát Don Juannak képzelő hősünk elmeséli az életét. Klisés módon a doktor gyógyítja a pácienst, és a beteg ugyanezt teszi a terapeutával. Az évtizedek óta tartó házassága, ami persze kezd tönkre menni, új értelmet nyer. Marilyn Mickler (Faye Dunaway) és férje újra szerelmesek lesznek egymásba. Kedves történet, jó színészekkel, a film producere meg nem más, mint Francis Ford Coppola. 
A XVIII. században élt olasz Casanovát, többször vitték már vászonra. A legismertebb az 1976-ban készült Fellini feldolgozás, amelyben Donald Sutherland játssza főhősünket. Mégis a mai nézőnek, ez az új feldolgozás, sokkal könnyedebb, emészthetőbb darab, főleg mert nem veszi magát komolyan. Ha tetszett Lasse Hallström svéd rendezőtől a Csokoládé, vagy a Gilbert Grape világa (Johnny Depp mindkét filmben szerepel), akkor ajánlott ez a film is. A helyzetkomikumra épülő alkotás, ahol mindenki más bőrébe bújik. Érdemes az elején a nevekre odafigyelni. De a bonyodalom itt is abból adódik, ami az előző filmnél. Casanova minden nőt megkap, kivéve azt, akibe szerelmes, Francescát. (Sienna Miller). 
Don Juan DeMarco 10/6.5 – Casanova 10/6. 



Bryan Adams - Have you ever really loved a woman?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése